Alles wat u moet weten over QHSE
QHSE, QHSE management en QHSE manager zijn termen die we veelvuldig in het bedrijfsleven tegenkomen. Maar wat betekent QHSE nu eigenlijk, wat doet een QHSE manager precies en wat heeft QHSE management te maken met compliance? In deze blog beantwoorden we al deze vragen zodat u hier straks alle ins en outs van weet. Lees daarom snel verder!
Waar staat QHSE voor?
QHSE is de afkorting voor Quality, Health, Safety en Environment. In onze taal, het Nederlands, komt dat neer op: kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu of omgeving. De afkorting komt dus oorspronkelijk uit het Engels, maar wordt ook binnen ons land veel gebruikt. In plaats van QHSE wordt ook wel HSE (Health, Safety en Environment) gebruikt en wordt het Quality gedeelte van de afkorting achterwege gelaten. Andere afkortingen met ongeveer dezelfde betekenis en die op hetzelfde neerkomen, zijn: QA (Quality Assurance), QC (Quality Control) en KAM (Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu).
Wat is de taak van een QHSE manager?
De QHSE manager houdt zich hoofdzakelijk bezig met het QHSE beleid binnen de organisatie. Hieronder vallen zowel het opstellen en het uitvoeren alsook het naleven van het beleid op het gebied van kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu. U kunt hierbij denken aan het uitvoeren van interne en externe audits, het maken en controleren van risicoanalyses, het opstellen van verbeterplannen omtrent veiligheidskwesties / milieuaspecten, en het behalen, behouden en beheren van ISO-certificeringen.
Compliance binnen QHSE management
Binnen QHSE management is vooral de term compliance erg belangrijk. Compliance wil namelijk zeggen dat het bedrijf zich houdt aan de geldende en van toepassing zijnde wetten en regels. QHSE beleid wordt dan ook altijd afgestemd op wet- en regelgeving om zo aan de compliance vereisten te voldoen. QHSE management en compliance management gaan dan ook hand in hand.
Het gemak van een online compliance management tool
|
https://www.pharius.eu/nl/ |